Κατασκευή ιστοσελίδων | Κατασκευή Eshop | Hotel Website | Google Adwords | Social Media | SEO - GRHosting.gr

Το «σούσουρο» των influencers έφθασε και στην Ελλάδα

 

Το «σούσουρο» των influencers έφθασε και στην Ελλάδα - Κατασκευή ιστοσελίδων - GRHosting.gr

Γερή δόση λάμψης, εντυπωσιακές selfie φωτογραφίες αλλά και εκατοντάδες followers στα social media είναι μερικά από τα όπλα που έχουν στη «φαρέτρα» τους όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ή έχουν αποκτήσει την ιδιότητα των influencers.

Διάσημα brands τούς προσεγγίζουν για να προωθήσουν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, πληρώνοντάς τους αδρά και ποντάροντας στην απήχηση και στην επιρροή που έχουν στον κόσμο. Θα έχετε ακούσει ενδεχομένως για το λεγόμενο «Kardashian effect» ή έστω για την Κιμ Καρντάσιαν, την παγκοσμίου –πλέον– φήμης τηλεπερσόνα, η οποία με μία ανάρτησή της για την προώθηση προϊόντων κάποιας εταιρείας στο Instagram βλέπει να προστίθενται στον λογαριασμό της περίπου 720.000 δολ. Το ίδιο συμβαίνει και με την αδελφή της, την Κάιλι Τζένερ, η οποία φιγουράρει στην πρώτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους του Instagram για το 2018. Mια ανάρτησή της για την προώθηση προϊόντων επί πληρωμή τής αποφέρει έως και 1 εκατ. δολ, την ίδια στιγμή που οι ακόλουθοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς. Η δε διαφήμιση προϊόντων από τον διάσημο ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο δεν περιορίζεται πλέον μόνο στις γυαλιστερές σελίδες των περιοδικών. Στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού deal (sponsorship), ένα post με τον ίδιο αρκεί για να δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 750.000 δολ.

Το φαινόμενο του influencer marketing μέσω των social media έρχεται να εκτοπίσει –ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει– την ισχύ παραδοσιακών μέσων όπως ο έντυπος Τύπος ή ακόμη και η τηλεόραση. Αυτή η «τεχνολογική ορμή» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα συμπαρασύρει, με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά μερίδιο από τη διαφημιστική πίτα. Η δε βιομηχανία του influencer marketing εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 5-10 δισ. δολ. έως το 2020, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των χρηστών του Instagram έχει δεκαπλασιαστεί, μετρώντας περίπου ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως (Influencer ΜarketingHub).

Η νέα αυτή τάση έχει εισέλθει και στην Ελλάδα, με νεοφυείς εταιρείες, όπως η Susurrus, να έχουν διαβλέψει από νωρίς την απήχηση που θα έχει το influencer marketing στην εγχώρια αγορά. Το «σούσουρο» λοιπόν που δημιουργείται γύρω από το όνομα ενός influencer ενέπνευσε τους ιδρυτές της Susurrus να δημιουργήσουν την πρώτη εταιρεία που ασχολείται με το influencer marketing στην ελληνική αγορά. «Έχουμε αναπτύξει ένα αμιγώς τεχνολογικό εργαλείο για καμπάνιες influencer marketing. Χρησιμοποιώντας το Susurrus, κάποιο brand ή κάποιο advertising agency μπορεί να εντοπίσει τους κατάλληλους influencers, να επικοινωνήσει μαζί τους και να μετρήσει τα αποτελέσματα της καμπάνιας», επισημαίνει ο CEO και συνιδρυτής Παναγιώτης Τσάγγας. Ο ίδιος εξηγεί ότι η πλατφόρμα που έχει επινοήσει η ομάδα «συνδέει τους influencers με τα brands και λειτουργεί ως εργαλείο που επιτρέπει σε κάποιον να δημιουργήσει αλλά και να μετρήσει μια καμπάνια influencer marketing από την αρχή έως το τέλος». Η εταιρεία μετράει περίπου 2.000 εγγεγραμμένους influencers στην πλατφόρμα, εκ των οποίων αρκετοί είναι από την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Βρετανία. Η δε λίστα των πελατών της περιλαμβάνει πολυεθνικές ή εγχώριες εταιρείες, καθώς και διαφημιστικές που κάνουν χρήση της πλατφόρμας για λογαριασμό των πελατών τους. Η Λίνα Στούμπου και ο Διονύσης Ρόδης, συνιδρυτές της εταιρείας, τολμούν να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς του influencer marketing λέγοντας, με επιφύλαξη, ότι διαμορφώνεται περίπου στα 5-10 εκατ. ευρώ. Aυτή μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, παρουσιάζει γενικά ανοδικές τάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αρκετοί «εν δυνάμει» influencers φροντίζουν να εμφανιστούν πρώτα στην τηλεόραση, να «κάνουν» όνομα στην αγορά και στη συνέχεια να στραφούν στον ψηφιακό κόσμο του Instagram για να χτίσουν την καριέρα τους.

Βέβαια, παρότι η κ. Καρντάσιαν κερδίζει περίπου 1 εκατ. δολ για μία επί πληρωμή διαφήμιση στο Instagram, στην Ελλάδα τα ποσά είναι θεαματικά χαμηλότερα. «Γενικά στην ελληνική αγορά το κόστος κυμαίνεται από 100 έως 3.000 ευρώ ανά ποστ, ενώ σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις 4.000-5.000 ευρώ», αναφέρει κ. Στούμπου. Σπεύδει όμως να διευκρινίσει ότι σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, τα αντίστοιχα ποσά είναι διπλάσια ή ακόμη και τετραπλάσια. Τα δε ποσά για κάθε ποστ εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. «Βασικό ρόλο παίζει τόσο ο αριθμός των followers του influencer όσο και το engagement, δηλαδή ο αριθμός των likes και των comments που αυτός συγκεντρώνει διαιρεμένος με τον αριθμό των followers», εξηγεί η κ. Στούμπου. Άλλοι παράγοντες είναι η πλατφόρμα στην οποία θα γίνει η δημοσίευση (Instagram, Facebook, YouTube) ή εάν η ανάρτηση έχει τη μορφή φωτογραφίας ή video.

Όσο για το Twitter, αυτό παραμένει αμιγώς πολιτικό εργαλείο με σχόλια που ενίοτε αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/1033797/article/texnologia/diadiktyo/to-soysoyro-twn-influencers-ef8ase-kai-sthn-ellada

Σχετικά με εμάς

Στην GRHosting.gr είμαστε πάντα δίπλα σας, έτοιμοι να σας προσφέρουμε την καταλληλότερη λύση που θα καλύψουν τις ανάγκες σας. Μελετάτε τις δικές σας ξεχωριστές ανάγκες και αναλύουμε την πιο ορθή λύση που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για εσάς.

Υπηρεσίες

Newsletter